Workshop pin-up 40/50

Workshop Pin-up 40/50

Vrijdag 4 juli, eindelijk de lang verwachte workshop bij Fotoflits, pin-up fotografie met Richard Terborgh en Peter van heulen.  Met deze twee fotografen kan het niet anders dan leerzaam en gezellig worden. Beetje vreemd om dit over jezelf te schrijven, maar ik hoor dit zo vaak van de cursisten dat ik het als een compliment zie. Pin-up daar kan je alle kanten mee op. Daarom is het belangrijk, dat je een goed model hebt en ook de juiste kleding en accessoires. Daisy Versluis is ons pin-up model, opgemaakt en gestileerd door onze huis visagiste Desirée Klink Logeman. Zonder goede make-up en kleding is de shoot gedoemd te mislukken.Veel beginnende fotografen vinden dat als de modellen zich zelf opmaken wel voldoende is. Maar dat is onzin, veel hebben er geen geld voor over om een visagiste in te huren. Maar zij zijn vaak iedere cent waard. De kleding is gehuurd, de rekwisieten voor deze shoot werden verzorgd door Lex Wijermans, zelf had ik ook nog originele spullen uit die tijd. Niet dat ik zo oud ben hoor.

Richard Terborg

Richard Terborg

Ook wordt niet vergeten de verschillende lightmodifiers te bespreken. Veel mensen denken een softbox is een softbox.  Door het zien van voorbeelden, wordt het de cursisten duidelijk dat hier juist heel veel verschil in zit. Zo leren ze omgaan met contrastrijk licht, of juist met heel weinig licht.  Bijvoorbeeld een Elinchrom ELC 1000 kan je tot 7 watt/s terug regelen. Dit houd in, dat je bij kaarslicht kan flitsen.  De verschillende typen flitsers van Elinchrom komen ook aan bod. Altijd weer leuk om te zien dat cursisten aan het eind van de workshop toch hun bedenkingen krijgen over de B merken flitsers zoals Linkstar, Falconeyes en al die andere rommel. Na de ochtend kan iedereen lichtmeten zoals het hoort en ook keuzes maken tussen de verschillende reflectoren en softboxen. Traditioneel stopt Fotoflits ons weer vol met een lekkere lunch. Eigenlijk te veel om nog te kunnen werken.  Desirée Klink logeman heeft weer goed haar best gedaan en Daisy Versluis omgetoverd tot een heus pin-up model. Tijdens de praktijk laten we met een lach en een traan zien wat voor een effect de verschillende lightmodifiers hebben op het model en de pose.

Daisy van Sluijs en Richard Terborgh,

Daisy van Sluijs en Richard Terborgh,

Het mooie van dit soort workshops is dat er niets van te voren is bepaald dan alleen het model en de soort shoot. Samen met de cursisten wordt de set opgebouwd en komen er verassende creatieve dingen naar boven. In tegenstelling tot veel andere workshops, waar de fotograaf de pose en de belichting doet en dan kunnen de cursisten even snel een paar foto’s maken.Erger nog er zijn fotografen die doen altijd hetzelfde tijdens een workshop, omdat ze het trucje goed kennen. De cursisten hoeven dan eigenlijk alleen maar oe en a te roepen en af en toe een foto te maken. Nee, zo doen wij onze workshops niet. Het is juist uitdagend om samen iets moois te bedenken en inspelen op de uitdagingen en iedereen met zijn eigen foto’s te laten maken, binnen de grenzen van het model natuurlijk. Werken met flitslicht is al een kunst op zich. Maar ook de omgang met het model. Hoe stuur je ze aan, waar haal je voorbeelden en ideeën vandaan. Hoe ga je dit bespreken met je model, hoe doe je poses voor en communiceer je tijdens de shoot met het model. Allemaal belangrijke zaken die belangrijk zijn voor het slagen van een fotosessie.

Pin-up old school, fotografie Peter van Heulen

Pin-up old school, fotografie Peter van Heulen

Pin-up foto’s in die tijd, waren vrij hard en contrastrijk van licht, omdat er hoofdzakelijk reflectoren en beauty dishes werden gebruikt. Wij zijn nog een stapje verder gegaan, door met een Maxispot en een beauty dish samen te gaan werken. Later ook nog haarlichtjes en accent lichten gebruikt om meer sfeer in de foto’s te krijgen. Al met al de dag vloog voorbij en aan het eind was iedereen vol met energie en lof over de Pin-up workshop.

Zaken die we gebruikt hebben zijn onder andere,

Color Checker, foto Irina Burak

Color Checker, foto Irina Burak

Gossen Digysky, Elinchrom ELC 1000 en 500, Elinchrom BRX 500, Maxispot, Rotalux Deep Octa 135, Rotalux Octa 175, Softlight Reflector Zilver 44 cm,Background Reflector, Grid reflector met grid, Snoot, Zoom Spot, Adobe Lightroom, Thethered shooting, Nikon, Canon