Ranger Quadra op het strand
Slecht licht

Zon weg, Sfeer weg

Speciale belichtingstechnieken

Als je praat over flitslicht, denken de meesten meteen aan systeemflitser of een fotostudio. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om flitsers te gebruiken. Er zijn fotografen die altijd met flitsers werken,  om meer contrast in de foto te krijgen.  Als je een portable flitssysteem op accu hebt kan je overal foto’s maken en daglicht en flitslicht combineren. Het vergt een speciale belichtingstechniek, als je deze onder de knie hebt kunnen de mooiste foto’s gemaakt worden. In de zomer denk je al snel aan stranden met mooie bruin getinte modellen in het licht van de ondergaande zon. Maar wat als aan het einde van de dag de zon achter de wolken verdwijnt . Er zal dan naar een creatieve oplossing gezocht moeten worden. Model Zoey poseerde op het strand, toen de zon helaas achter de wolken verdween. Door gebruik te maken van een Ranger Quadra voorzien van een Photoflex Medium OctoDome kan het model toch goed uitgelicht worden

PVH_9095

Invullicht dmv LitePanel reflectiescherm

De softbox is groot genoeg om één persoon geheel uit te lichten. De OctoDome is een van de meest complete softboxen op de markt. Hij wordt geleverd met een binnen en buiten diffusor. De diffusor zorgt er voor dat het licht wat zachter wordt en de contrasten iets minder. De witte binnenzijde van de softbox kunnen worden voorzien van goud of zilver reflectie doek. Deze wordt doormiddel van klittenband, kreukloos  aan de binnenkant bevestigd. Verder kan de OctoDome met adapters op de meest bekende flitsers gemonteerd worden, zoals Elinchrom, Broncolor, Profoto, Visatec, Balcar, Bowens, Calumet, Hensel, etc.  Meer dan 32 verschillende merken worden ondersteund. Voordeel is dat er geen merk gebonden softboxen meer gekocht hoeven te worden, kwestie van de juiste adapter gebruiken. Zo kan de fotograaf altijd zijn oude vertrouwde Photoflex softbox gebruiken.

PVH_9102

Invullicht met Photoflex OctoDome

De foto van Zoey in het veld is met bestaand licht en een Litepanel reflectiescherm gemaakt. Het reflectiescherm zorgt ervoor dat de schaduwkant van het model uitgelicht wordt, om zo storende schaduwen weg te werken. Nadeel is echter dat de mooie lucht niet zichtbaar wordt, omdat de belichting is ingesteld op het model. Door het toepassen van een externe lichtbron kan het model beter uitgelicht worden, onafhankelijk van de achtergrond. Bepaal met behulp van een lichtmeter (b.v. Gossen Digisky) de juiste belichting voor de achtergrond. Stel deze is 1/125 sec bij f/8. Stel de flitsintensiteit van de flitser ook zo in. De belichting is in evenwicht,  achtergrond en model zijn goed uitgelicht zoals in het voorbeeld. Maar dit kan spannender gemaakt worden.

Om de lucht dramatischer te maken zal deze 2 stops onderbelicht (donkerder) moeten worden dan het onderwerp.  De belichting wordt dan 1/125 met f/16. Het flitslicht zal ingesteld moeten worden op 1/125 f/16, twee stops meer licht dan de achtergrond. Het verschil tussen model en achtergrond is 2 stops en dat zal een dramatische lucht  opleveren.

Opstelling Photoflex OctoDome met model

Opstelling Photoflex OctoDome met model

Zoey in de bloemen

Zoey in de bloemen

De stand van de softbox moet zo gekozen worden dat deze niet te veel op de voorgrond komt. Anders krijg je lichtvlekken, die de foto geen recht aan doen. Oefen deze techniek eerst rustig in een vertrouwde omgeving. Als je de techniek eenmaal beheerst kan je het overal toepassen.

Om Zoey nog beter tot haar recht te laten komen, is dezelfde techniek toegepast maar dan op het strand met ondergaande zon. Spreek van te voren alle stappen door met het model en de rest van je team, dan kan er niets fout gaan. De opstelling is eenvoudig, model poseert langs de branding met de ondergaande zon. In de foto ziet u visagiste Desiree Klink Logeman het statief met de flitser vasthouden. Na het meten en instellen van de belichting kan de uiteindelijke foto gemaakt worden. Twee stops verschil tussen model en achtergrond levert mooie spectaculaire luchten.

Ondergaande zon, met invulflits

Ondergaande zon, met invulflits