Power team, Elinchrom ELB400 and FujiFlim XT-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de Elinchrom Ranger ELB400 op pad.

Als landschap fotograaf ben ik gewend om met een overvolle rugzak op pad te gaan. Zelfs regenkleding, eten en drinken gaat mee. Als model fotograaf is het wel wat anders als je buiten gaat werken, dan moet je ook nog eens flits apparatuur mee nemen. Daarom is het van belang een goede en kleine set te kopen met de power van een studioflitser. Elinchrom ELB is bij uitstek geschikt hiervoor. Al jaren werk ik met zijn broertje, de Ranger Quadra, gebruikers ervaringen kun je lezen in mijn oudere blogs

Clikelte Volt in action

Clikelte Volt in action

In reviews, wordt altijd weinig geschreven over de ervaringen, om de apparatuur mee te nemen. Hier zijn verschillende goede alternatieven voor, zo ben ik bijvoorbeeld helemaal verknocht aan de rugzakken van Clikelite en met name de Volt. Goed nieuws, eindelijk is er een goede en betrouwbare importeur voor Europa. Het Duitse bedrijf Globell.com. Globell staat bekend om zijn goede producten en service gerichte organisatie. Zij verkopen onder andere Mayer Gorlits objectieven, Oberwerth luxe camera tassen, Clikelite, Datacolor en Dxo, om er maar een paar te noemen.

Clikelite Volt

Clikelite Volt

Geen locatie te ver
De Clikelite Volt, is ontworpen door Jim de huis fotograaf van Clikelite. Net zoals vele anderen, was hij ook op zoek naar een goede oplossing om op locatie te kunnen werken met zijn Rangers. De ELB 400 wordt standaard geleverd in een Pelican achtige koffer. Onverwoestbaar, waterdicht, maar groot en zwaar. De hele set, twee koppen, kabels, accu’s, alles kan er in. Ideaal voor in de auto of vliegtuig. Maar om er mee op pad te gaan in de natuur, is een rugzak toch veel praktischer. De Volt heeft een lichtmetalen frame om het draagcomfort te verhogen. De rug is voorzien van een Clikstand. Dit is een uniek systeem om de rugzak makkelijk neer te zetten. Zo kan je makkelijk bij de spullen in de rugzak, op deze manier wordt de Volt een echte portable studio. Bovenaan het frame is een handige beugel, die je als statief kunt gebruiken voor een flitskop. Scheelt weer een statief meenemen, ook kan hij mooi dienst doen als statief voor de “behind the scenes camera”. Doormiddel van een vernuftig systeem kan de gehele voorkant van de rugzak opengemaakt worden. Zodat je snel en makkelijk bij de spullen kan. Er zijn diverse handige compartimenten waar de kabels en andere apparatuur in op geborgen kan worden. Als je slim inpakt kan je zelfs de DLSR er nog in kwijt, of een tweede Quadra.

Alles past in de rugzak

Alles past in de rugzak

Standaard heb ik in de rugzak de volgende dingen zitten, ELB 400 met twee action koppen en kabels, een ECO Ringflitser met kabels, een reserve accu, belichtingsmeters, skyports, statief, Deep octa 100 cm, standaard reflector, reserve synchronisatie kabel en Fuji XT-1, 56 mm, 85 mm en natuurlijk nog de nodige filters en randapparatuur. Echt alles kan in de rugzak, hij wordt er niet lichter op, maar ik draag liever 15 kg op mijn rug dan in een koffer, zo behoud je ook meer bewegingsvrijheid. Buiten is een reflectiescherm van Sunbounce onontbeerlijk, ook deze ontbreekt niet in mijn rugzak. Op de foto, is goed de indeling te zien van de rugzak. Als u goed oplet ziet u dat het een Ranger Quadra is, even groot als de ELB dus een nieuwe foto had geen zin om te maken. Door gebruik te maken van speciale kleine lichtere statieven voor de flitsers, kan je nog wat gewicht besparen. Het is even wennen om met de Clickelite rond te lopen, hij is wat hoger op de schouders dan een fotorugzak, maar volledig bepakt loopt dit een stuk prettiger. Er is zelfs nog een ruimte voor een Camel bag, uitdrogen kan je dus niet tijdens het werken met deze schitterende rugzak. De rugzak kost ongeveer €360,00. Klinkt erg veel, maar als je ziet wat je er voor terug krijgt, is het iedere euro waard.

Elinchrom Ranger ELB 400

Elinchrom Ranger ELB 400

Technisch praatje

De nieuwe ELB 400 heeft een vermogen van 7 tot 425 Ws, verdeeld over twee kanalen A en B. Met twee flitskoppen wordt het vermogen a-synchrone opgedeeld in A=66% en B=33%. Ideale combinatie om portretten te maken. Door de a-synchrone verdeling van het licht, is dit een goede contrast verhouding voor portretten. De kleurtemperatuur is 5500 kelvin en stabiel. Ook bij het veranderen van het vermogen blijft het 5500 kelvin. Dit is niet vanzelfsprekend hoor, veel goedkopere, lees Chinese flitsers, hebben hier een afwijking in van 15 of 20 procent. Maar ook goede merken, zoals Profoto, hebben dit nog niet één, twee, drie onder controle, zo heeft de B2 een fluctuatie van 6%. (bron test site )

ELB 400 heads

ELB 400 heads

Flits koppen
Elinchrom heeft twee soorten flits koppen, Pro heads (groen) en de Action heads (blauw). Het grote verschil zit hem in de flitsduur, met de Action heads kan je tot een maximale flitsduur van 1/ 5700 sec bij 1/3 van het vermogen. Met deze flitstijden, kan je gemakkelijk iedere beweging bevriezen. Om de strobisten onder ons tegemoet te komen, is er ook de mogelijkheid om met Hypersync te werken, daarvoor heb je dan wel de Pro heads nodig en een trigger die HSS ondersteund. Ik ga niet verder in op het gebruik van de HSS techniek, het is mogelijk dat mensen die dit op waarde weten te schatten, doen hier hun voordeel mee. Mijn manier van werken is anders, ik maak gebruik van de snelle flitsduur om beweging te bevriezen.

Lithium accu ELB

Lithium accu ELB

Lithium accu
De Lithium accu is verbeterd, met 350 flitsen(280 vorige accu) op vol vermogen. Altijd met maximale output werken komt niet zo veel voor, in de praktijk zal je dus langer met je accu doen. Een ander belangrijk aspect voor de capaciteit van de accu is, energie management. De ELB heeft totaal vernieuwde elektronica, vergelijkbaar met de ELC. Dit houd in, dat het vermogen wordt verdeeld over verschillende componenten. Als je van vol vermogen naar half vermogen gaat, dan loopt de resterende energie terug in een soort buffer. Zodat de energie hergebruikt kan worden. De ingenieurs van Elichchrom hebben hier knap werk verricht, zelfs zo goed, dat er een patent op zit. Andere merken hebben hier nog geen goede oplossing voor gevonden. Zo moest ik, om snel te kunnen werken, met een Broncolor Siros, de flits activeren om sneller van vol vermogen naar het laagste vermogen te gaan. Dit is natuurlijk zonde van de energie. Het opladen van de Lithium accu gaat erg snel, binnen anderhalf uur is het gepiept. Werk je in de studio of op een locatie waar stroom aanwezig is, kan de batterij opgeladen worden terwijl er mee gewerkt wordt.

Specificaties
De buitenkant van de ELB ziet er bijna hetzelfde uit als de Quadra. Dit was volgens mij ook onnodig om te veranderen. De Quadra heeft zijn nut bewezen en waarom zou je dat gaan veranderen. Maar onderhuids is er veel veranderd, helaas onzichtbaar aan de buitenkant. De A en B poorten worden beschermd door een kapje wat je er op kan drukken, bij de oude serie was het een draaidop. Als nieuwe gebruiker zal je denken, en…..? Maar als je al werkt met de Quadra zal je zeker opgelucht adem halen, want soms, is het erg lastig die poorten met een schroefdop dicht te draaien. Ik heb sterk het vermoeden dat ze ook los te bestellen zijn, zodat je Quadra er ook van kan genieten. Verder is de beschermrand van de ELB van ander materiaal en zit veel strakker om de huid (lees beter bescherming tegen vocht). De rangers, kunnen in slechte weeromstandigheden goed werken, Elinchrom zegt het niet, maar de units zijn redelijk spatwater dicht. Ik werk er veel mee aan de zee en op het strand en ondervond nooit problemen. Ook niet als het regent, ik zet ze dan wel zo droog mogelijk.

Meyer-optik-Gorlitz 80mm F2.0

Meyer-optik-Gorlitz 80mm F2.0

De ELB met accu en een flitskop weegt 2,25 kg. De Quadra met lood accu weegt rond de 3,35 kg. De bediening is veel eenvoudiger geworden met de komst van het OLED menu. Instellingen zijn sneller, makkelijker en overzichtelijker in te stellen. Het OLED menu is het zelfde als de ELC, binnen een paar seconden heb je door hoe het werkt en kan je de handleiding weggooien. Met de bijgeleverde Skyport(remote trigger) kun je veel instellingen veranderen zonder naar de unit toe te hoeven lopen. Ik hoop stiekem dat de nieuwe Skyports (weet niet of ze er überhaupt komen) ook een OLED display krijgen. Dan kunnen ook de speciale functies van de ELB ingesteld worden vanaf de camera. De nieuwe skyport functionaliteit is al ingebouwd in ELB. Zo kunnen er, 20 kanalen gekozen worden voor de Skyport, en de flitssynchronistaie tijd is ook verhoogd naar 1/320 sec.|

Maar, voor een OLED display alleen hoef je natuurlijk niet een nieuwe flitser aan te schaffen, maar er is meer, de recycle tijd van de flits is met 25% verkort. Dat houd in, dat er veel meer flitsen achter elkaar gemaakt kunnen worden. Daarom heeft de ELB ook een “stobe” functie, hiermee kan je tot 10hz (max 10 flits per seconde op 1/3 vermogen 140ws) flitsen, hiermee kunnen creatieve effecten gerealiseerd worden. [foto strobe] Als vergelijk, de Profoto B1 en B2 kunnen 20 x per seconde flitsen, maar wel bij 1 of 2 ws. Dit is natuurlijk een lachertje, want met 2ws kun je niet zo heel veel doen buiten. Veel fabrikanten zijn niet eerlijk, als het gaat om specs. Ik zeg niet dat ze de boel belazeren, maar ze vergeten gemakshalve belangrijke data te vermelden. Meestal wordt wel de flitsduur verteld, maar niet bij welk wattage. Probeer daarom, altijd zo veel mogelijk gegevens te combineren om een beter beeld van een bepaalde unit te krijgen. Het aantal flitsen per accu, is ook altijd handig om te weten, maar let wel op hoe dit bepaald is, vol vermogen of minste vermogen, met of zonder instellampen enz. De ELB beschikt trouwens over een 30 watt daglicht powerled als modeling lamp. Overdag buiten zal deze niet veel gebruikt worden, maar binnen is het wel een uitkomst. En voor de filmers onder ons is het een ideale lichtbron.

Een ander nieuwe optie van de ELB is “Delay”, hiermee kan de flits reactie uitgesteld worden, zodat er eerst één flits afgaat en daarna de andere pas. Handig in combinatie met de “strobe” functie. Meerdere flitsers kunnen dan na elkaar flitsen, handig als je 3D opnamen wilt maken of speciale bewegingen wilt vastleggen [zie onderstaande foto]. Denk daarbij aan sport en dans fotografie.

In de praktijk

ELB 400 in action

ELB 400 in action

Het strand
Het meenemen van een portable studio kan soms lastig zijn, lees, veel te veel mee willen nemen. Bepaal van te voren wat er nodig is. Alle softboxen meenemen heeft geen zin, waarschijnlijk wordt er maar een gebruikt en dat moet er dan wel een zijn die bijna alles aankan. Voor het strand neem ik meestal een Elinchrom Deep Octa mee en de standaard reflector van de ELB 400, twee flitskoppen en afhankelijk van het licht en de opdracht één of twee ELB 400. Vergeet ook de statieven en reflectiescherm niet en al je andere zaken zoals lichtmeter, spider checker, cube, camera en objectieven. Zorg er voor dat alles in een keer mee genomen kan worden, want heen en weer lopen tijdens een shoot is niets waard. Op de foto’s is duidelijk te zien dat alles in en op de Clickelite Volt zit en geloof me, er kan zonder problemen heel de dag mee gesjouwd worden. Eenmaal op de locatie aangekomen kan de set opgebouwd worden.

Op het strand, zag ik al snel dat de zon hinderlijk in de weg stond, om mijn achtergrond donkerder te maken. De linkerkant bleef te licht, omdat daar de zon stond. Om dit op te lossen, is gebruikt gemaakt van een grijsverloop filter van het merk NiSI. op deze manier kan de achtergrond egaler belicht worden. Het model word vervolgens, in de compositie gezet en de lampen worden ingesteld en op de juiste plek neergezet. Daarna bepaal ik de belichting, eerst zonder flits, stel dat het 1/125 f 8 is, de lucht is dan normaal belicht. Door de lucht, twee stops onder te belichten wordt het een stuk dramatischer, de belichting komt dan uit op 1/125 f16. Nu komt de truc, als de flits op 1/125 f16 wordt geregeld, dan wordt het model goed belicht en de achtergrond onderbelicht. Het is even puzzelen en rekenen, maar daar is het resultaat dan ook naar. Gebruik je, als camera een hybride of systeemcamera zoals een Fuji of een Olympus, dan kan je het effect van de onderbelichting in de viewer zien. Op deze manier kun je het effect goed beoordelen en waar nodig je flits instelling aanpassen.

Forest jump

Forest jump

De bossen
Mijn vrouw zegt altijd in Zeeland heb je geen bossen. Zij komt uit Soest, oké daar heb je dan geen duinen zoals wij. Overdag een bos donkerder maken, kan met dezelfde techniek als hierboven omschreven, maar er komt een derde factor bij en dat is het bevriezen van beweging. Hiervoor zijn twee methoden, een snelle sluitertijd of een snelle flits, het laatste heb ik voor gekozen. De action heads, zijn ideaal voor dit werk. Ik heb er voor gezorgd, dat het vermogen zo uitkomt dat ik een flitsduur heb van rond de 1/3800 sec, genoeg om de beweging te bevriezen. Als light modifiër is een Octa 135 gebruikt.

Foto_1-1-3Actie
Spring en actie foto’s maken met de ELB 400 is een peulenschil. Vergeet, HSS of TTL modes van je speedlights en ga aan de gang met een snelle flitser zoals de ELB 400. Tijdens een demo dag, heb ik het model Kitje voor de vlag van Elinchrom gefotografeerd. Ook hier is de lucht een stop onder belicht, als modifiër is een Maxispot gebruikt. Het voordeel van deze reflector is, dat hij 1 stop meer licht produceert. In dit geval was het niet nodig, maar wel handig om te weten als het er eens om spant. Timing bij dit soort foto’s is een belangrijke factor, met de FujiFlilm X-T1 en een 10-24mm objectief is dit makkelijk te doen. Door de enorm heldere en snelle digitale zoeker, kan het onderwerp goed gevolgd worden. De autofocus, moet ook de nodige snelheid hebben, anders werkt het niet. Het is ook mogelijk, om scherp te stellen op de vlag en dan op handmatige scherpstelling over gaan. De beweging is voor een deel bevroren, door de sluitertijd maar hoofdzakelijk door de flitsduur.

Conclusie
De vernieuwing van de Ranger ELB zit vooral in de binnenkant. De elektronica is, net zoals de ELC, totaal opnieuw ontworpen en samen met het OLED menu, is dit zeker een upgrade waard. De ELB is ook sneller in herladen en heeft tal van nieuwe flits functies. Zeker voor de sport-, dans- en actie fotografen, is het een enorme verbetering. Ik heb geen 1 op 1 vergelijking met de andere merken flitsers, maar aan de hand van de specificaties heb ik een lijst gemaakt waar duidelijk de verschillen van de accu flitsers in staan. Ik wordt niet betaald of gesponsord door Elinchrom, ik moet net zoals jullie, gewoon hard werken voor mijn geld. En hoop met deze korte review jullie te overtuigen van twee mooi producten de Clikelite Volt en de Elinchrom ELB 400. Beide zijn te koop bij de dealer van Elinchrom FotoFlits of andere resellers in Nederland of België. De rugzak kan besteld worden via Globell.com.

Om een beter overzicht te krijgen tussen de verschillende merken portable flitsers, heb ik een lijst gemaakt met vergelijkbare flitsers. Je zie al snel dat de Elinchrom ELB400 de concurrentie in het stof laat bijten.

 

Lift off ELB400

Lift off Elinchrom ELB 400

 

 

Overzicht spec. accu flitsers

Overzicht spec. accu flitsers