Met de FujiFilm X-T1 op avontuur, Fuerteventura
Fuerteventura, Fujifilm X-T1, XF 10-24

Fuerteventura, Fujifilm X-T1, XF 10-24

Als landschapsfotograaf is het altijd een moeilijke keus welke apparatuur mee te nemen op reis. Mijn laatste trip was met mijn Clikelite Contejour volgepakt met fotoapparatuur, filterhouders, glas-filters, statief, accu’s enz. Mijn favoriete objectief een 14-24mm F2.8 ontbreekt nooit in mijn tas, ondanks zijn enorme gewicht. Maar constant met 16 a 18 kg op je rug, over stranden en kliffen klauteren wordt een keer te veel, zeker in de warme landen. Is er een alternatief, ja zeker, lichtere en kleinere apparatuur met bijna dezelfde kwaliteit.

Vorig jaar heb ik enkele maanden met de X-T1 en de 18-55mm mogen werken. Het was enorm wennen, zeker als je een grote Full frame camera gewend ben. Het omschakelen van een optische zoeker naar een OLED zoeker was zeker wennen, een helder beeld met nauwelijks of geen vertraging. In de avond geeft het een helder beeld. Als je daarna je DSLR pakt is het weer omschakelen, als het buiten donker is dat in de zoeker ook. De X-T1 heb ik met de standaard 18-55mm voor diverse opdrachten gebruikt, van studio tot landschappen en reportages. Na enkele weken was ik zo gewend aan deze camera dat ik er achter kwam dat het wel het domste is wat ik kon doen. De camera moest een keer terug naar FujiFilm en daar had ik helemaal geen zin meer in. Uiteindelijk ben ik toch gezwicht en met hulp van FujiFilm Nederland overgestapt op het X-systeem.

Toen ik 17 was kreeg ik mijn eerste camera een Praktica TTL 1000, met een 50mm. Ik moest een jaar lang met alleen dit objectief werken. Daarna mocht ik pas andere objectieven kopen, geloof me, deze methode werkt. Je leert je camera en objectief door en door kennen. Nu bijna 33 jaar later doe ik dit weer, geheel vrijwillig. Alleen op pad met een X-T1 en een 10-24 mm en een adapter om mijn andere objectieven te kunnen gebruiken. Ik heb er voor gekozen alleen een Tamron 90mm F2.8 mee te nemen op mijn reis naar het eiland Fuerteventura. Als standaard uitrusting heb ik ook altijd een set filters van Nissi bij me. Een variabel ND Filter de V-ND en een GND voor de luchten. Om te werken met filters is het verstandig om een statief mee te nemen. Om alles goed en veilig te vervoeren gebruik ik een ClickElite Probody sport. De nieuwe versie heeft ook een slief voor een 15” laptop. Het voordeel van een relatief kleine rugzak is dat je tijdens het in en uit checken van vluchten niet iedere keer wordt gecontroleerd. Met mijn grote en zware DLSR uitrusting werd ik iedere keer uit de rij gehaald voor een controle. Maar dat is me bespaard gebleven deze reis, mede omdat ik licht bepakt was.

Clikelite Probody Sport

Clikelite Probody Sport

De vlucht naar FuerteVentura was midden in de nacht een mooie kans om de lichtgevoeligheid van de X-T1 en de XF10-24 te testen. Het objectief heeft een beeldstabilisator ingebouwd wat inhoud dat je onder slechte lichtomstandigheden nog uit de hand kan fotograferen. Door de ISO op 6400 te zetten en een zo groot mogelijk diafragma kon nog een foto gemaakt worden met 1/15 van een seconde. Deze zal niet gestoken scherp zijn maar voor een reportage is het voldoende. De zoeker geeft ook als het donker is een goed helder beeld. Dit is wel een enorm voordeel ten opzichte van een een DSLR met optische zoeker. Nadeel is alleen als het erg donker is dan komt er veel ruis in het zoeker beeld, dan wordt met de hand scherpstellen een ramp, zeker als je de High Light pieken gebruikt. Ik ben er van overtuigd dat dit in de toekomst nog enorm zal verbeteren en dan kunnen gebruikers met prime objectieven en handmatige focus ook onder slechte lichtomstandigheden goed scherpstellen. In het Q [snel menu] kan bij NR de ruisreductie worden ingesteld voor hoge ISO.

High ISO Xtrans sensor

High ISO Xtrans sensor

Na een perfecte landing, ja anders kon ik dit nu niet schrijven, snel de drukte uit en de huurauto ophalen om het eiland te verkennen en weg te komen uit het verschrikkelijke Caltea de Fusta. Dit is een van de populaire gebieden waar je niets meer tegenkotm van het oorspronkelijke gebied. De huizen hebben plaatsgemaakt voor Pubs, Disco’s, Casino’s en fastfood restaurants. En tot overmaat van ramp alleen maar Engelse toeristen. Heb niets tegen Engeland, maar wil ik Full breakfast, met een pint bier en Fish and Chips eten ga ik liever naar London. In het zuiden van het eiland zitten over het algemeen veel Duitsers en in het noorden van alles wat. Er zijn helaas nog maar een paar authentieke kustplaatjes waar de gemiddelde toerist niet komt. De eerste landschappelijk indruk van het eiland was niet overweldigend, het is er droog, kaal en enorm veel lavavelden en overblijfselen van vulkanen. Omdat het relatief dicht bij Marokko ligt is het klimaat wel aangenaam en het regent er heel weinig. Wind is er altijd en dat is de grote boosdoener. Door de wind komt er veel vocht en zout in de lucht. Dit resulteert in een contrast loze heiige achtergrond. Een UV filter bied hier ook geen uitkomst, een GND filter kan het iets verbeteren.

Het was dus zaak om op de juiste tijd van de dag foto’s te maken en rekening te houden met de compositie. Zeker met een ultra groothoek. [foto geiten farm]. Maar gelukkig zijn er bijna altijd wolken, zij dempen het zonlicht, geven meer contrast en diepte aan de foto. Door te wachten op het juiste moment dat de zon net door de wolken prikt komt er diepte en kleur in de foto. Door de grote beeldhoek van 110 graden krijgen de luchten een dramatisch effect.

Fujifilm X-T1, XF 10-24mm

Fujifilm X-T1, XF 10-24mm

Door gebruik te maken van een relatief klein diafragma wordt alles mooi scherp. Omdat ik in RAW werk stel ik opties zoals dynamisch bereik en film simulatie niet in. Dit doe ik liever zelf tijdens het RAW bewerken. Voor JPG gelden andere normen dan wil je dit soort dingen juist wel in stellen. Als landschap fotograaf werk ik altijd in de BKT stand, automatische bracketing voor de belichting. De camera maakt dan automatisch 3 foto’s met verschillende belichtingen bijvoorbeeld – 2/3, 0, +2/3. In de praktijk komt het er op neer dat meestal een iets onderbelichte foto beter resultaten geeft, met name in de wolken. Staat de camera op de A stand dan word de sluitertijd aangepast en op de T stand wordt het diafragma aangepast.

De XF10-24 f4.0 is een typische groothoek lens, het is moeilijk om weinig scherpte diepte te creëren, ook met de grootste opening. Door te zorgen dat het onderwerp binnen de minimum focus afstand van 50 cm komt, kan er een mooie scherptediepte gecreëerd worden.

Stone on sand, f4.0

Stone on sand, f4.0

De foto van de steenvis, heeft weinig scherptediepte, door de camera voor het onderwerp scherp te stellen, valt de scherpte van het onderwerp nog net in de scherptediepte van het gekozen diafragma. Waardoor de achtergrond nog waziger wordt. Door de AF-Veld keuze te selecteren Q [snel menu] kan met de keuzeknop het scherpstelvlak verplaatst worden. Een andere manier is de camera te kantelen en dan scherp te stellen door de AE-L knop ingedrukt te houden. Maak dan de compositie en druk af. Hetzelfde effect wordt nu verkregen.

Stonefish, XF10-24

Stonefish, XF10-24

Bij een groothoek is altijd vervorming, hoe beter het objectief (lees duurder)des te minder vertekening. Dit geldt ook voor de kleurweergave en de scherpte. Hoe voelt het objectief aan, kan je makkelijk scherpstellen of het diafragma verstellen. Werkt de zoom goed, niet te stroef of juist te licht. Het objectief ligt goed in de hand ondanks het relatief zware gewicht van een halve kilo. Maar mij hoor je klagen. Mijn oude was meer dan een kilo.

De XF10-24 presteert het beste tussen diafragma f8 en f16. En de autofocus is razend snel. Hierdoor kan er ook goed actie mee gefotografeerd worden. Hmm landschappen en actie, ja zeker wel, kijk maar eens naar de foto van de spetters[foto spetters]. Tijdens de ondergaande zon, viel het laatste licht op het opspattende water. Door een extreem laag standpunt te nemen, in combinatie met de 10 mm stand, ontstaat er een dynamische foto met veel diepte. Het is wel een groot voordeel dat de X-T1 goed stof en waterdicht is. Zeker aan de kust met stormachtige dagen. De XF10-24 is ook standaard geseald tegen stof en vocht. Werk je onder extremere omstandigheden is het belangrijk om uit te kijken naar objectieven met de codering WR

Splash, low light conditions and high speed.

Splash, low light conditions and high speed.

FujiFilm staat bekend om zijn goede kleurweergave. Wat wil je ook anders als je altijd marktleider bent geweest in analoge films, wie kent ze niet de Velvia, Provia en Astia. Deze knowhow is in de camera verwerkt om de kleuren zo mooi mogelijk weer te geven.

Aan het zuidelijkste puntje van het eiland is een mooie vuurtoren. Ik had al meteen het plan om deze met zonsondergang te fotograferen. Wist ik veel dat je ongeveer een uur lang onverhard langs vulkanen en kliffen moest rijden om er te komen. En dan nog net te laat zijn om de zon in de zee te zien zakken. Dit kwam omdat het avond licht het vulkanische landschap in zijn pracht liet zien. Eindelijk eens een keertje zonder vocht in de lucht

Volcano stones

Volcano stones

Maar achteraf bleek het de mooiste zondondergang te zijn van de reis. En vergeleken met wat ik gewend ben viel het eigenlijk tegen. De foto is bijna twee stops onderbelicht, wat wel nodig is met een zonsondergang.  Je krijgt op deze manier mooie vette kleuren. Daarna was het weer dezelfde weg terug rijden in het donker, geen weg voor watjes. Achteraf bleek dat we helemaal niet met de huurauto op de onverharde wegen mochten rijden.

Sunset with GND Filter from NiSi

Sunset with GND Filter from NiSi

Ik ben geen wildlife fotograaf, op de een of andere manier vind ik ze prachtig om te bekijken, maar niet aan de muur in mijn atelier. Daar heb je landschap foto’s voor, waar natuurlijk ook wel eens een verdwaalt beest in kan staan. In Fuerteventura hebben we alleen veel geiten, schapen, meeuwen en af en toe een Zeearend gezien. Oh ja en die irritante eekhoorntjes die voordat je het weet je fototas leeg snoepen. Wel een mooi moment om de Tamron 90mm met een Kipon N/G-Fx adapter uit te proberen. Autofocus werkt niet met deze adapter, na veel puzzelen kwam ik erachter dat je in het menu in moet stellen “Fotograferen zonder lens”. Om handmatig goed scherp te kunnen stellen kan de functie “Focus piek Highlight” gebruikt worden. In de zoeker kan dan worden scherp gesteld op het contrast tussen licht en donker. Het is wennen maar het gaat perfect. Alleen als het donker is dan werkt het slecht, door het vele ruis in de zoeker. Het resultaat is een scherpe foto met een mooie bokey in de achtergrond.

Meyer Gorlitz 80 mm f2.0

Meyer Gorlitz 80 mm f2.0

Je gaat vooral naar FuertVentura om mooi zee-landschappen te maken. Kris kras over het eiland zijn vele onverharde wegen die je van de toeristen gebieden weghouden en brengen naar mooie zee-landschappen. Rij je weer een kwartiertje verder sta je boven op een berg met uitzicht over het eiland. Een mooi gedeelte is de noord-west kust waar veel kite surfers zijn. Als de zon onder gaat kun je er een mooi schouwspel van licht en water aanschouwen. Door een variabel ND filter te gebruiken kun je meer drama en lichteffecten in je foto krijgen, doordat de belichting tijd langer wordt. In dit geval 5 seconden.

Longexposure NIsi GND Vairable

Longexposure NIsi GND

In het noorden en het zuiden zijn enorme duinen te zien. Ze verschillen enorm van elkaar. In het noorden zijn het mooie zandkleurige duinen en in het westen lijken ze ouder en compacter, het zijn bijna echte bergen geworden.

Dunes, sand, sand, and sand

Dunes, sand, sand, and sand

Overdag is het over het algemeen veel te hard licht om mooie landschappen te fotograferen. De X-T1 kan goed om gaan met weinig licht, mede door de image stabilizer kan je met relatief korte sluitertijden toch uit de hand werken. Het dynamisch bereik van de sensor is enorm verbeterd ten opzichte van de oudere x-trans sensor. Dit is goed te zien in de foto van het dorpje. De witte muren tegen de blauw bewolkte lucht. In zwart wit wordt het helemaal spectaculair. Maar voor ons weer moeilijker om te kiezen welke foto we kiezen kleur of zwart-wit. Dit laat ik aan jullie over. Mocht je meer foto’s willen zien van dot mooie eiland kijk dan op mijn website Heulen.nl je vind de foto’s onder portfolio.

Color Velvia

Color Velvia

Black and White with LR

Black and White with LR

For us it’s more difficult to choose; which photo do we like? Color or black and white? I leave that up to you guys.

If you want to see more pictures of this beautiful island please check out my website. You will find the photos under “Portfolio”.