Belichting technieken voor flits

Werken met Gossen Digisky, digitale lichtmeter

Gossen Digisky

Gossen Digisky

Schermafbeelding 2013-09-17 om 15.34.31

DIGIFLASH

Ondanks dat alles digitaal is in de wereld van de fotografie, is het belichten van de foto nog steeds het belangrijkste onderdeel. Veel mensen vertrouwen op de lichtmeter van de digitale camera. De interne lichtmeter kan op veel verschillende manieren het licht meten. Voor de meeste situaties is dit voldoende. Maar wat als je met studioflitsers gaat werken, of sterker nog een combinatie van bestand licht met flitslicht. Deze vraag wordt regelmatig gesteld tijdens mijn workshops of demonstraties. Hoe ga je dit aanpakken? Hoe ga je het licht meten? De meeste fotografen komen uiteindelijk wel met een oplossing, veel test foto’s maken en de sluitertijd en het diafragma verstellen tot de belichting goed is. Als je met modellen aan het werken bent dan wordt het al snel als vervelend ervaren, iedere keer die flits, de fotograaf die op zijn schermpje kijkt en druk loopt te mompelen.  De oplossing is eenvoudig, een losse belichtingsmeter voor flitslicht gebruiken, simpelweg omdat de camera dit niet kan. Belichtingsmeters zoals de Gossen DigiFlash 2 of een Gossen Starlite2 zijn uitermate geschikt voor dit soort werk.

Werken op locatie

Werken op locatie

Werk je echter met Elinchrom flitsapparatuur of met Skyports, dan heeft Gossen hier de oplossing voor, in de vorm van de Digisky. Dit is een zeer geavanceerde belichtingsmeter die radiografisch de flitsers en de skyports aan kan sturen. Dit geeft de fotograaf enorme bewegingsvrijheid. De Digisky kan de flitsers per stuk of per groep aansturen.

Met de RX flitsers gaat het zelfs nog een stapje verder, dan kan de flitsintensiteit, instellicht en een testflits geregeld worden. Ik hoef u niet te vertellen dat dit enorm veel tijd scheelt, doordat de fotograaf alles met de Digisky kan regelen. De meter wordt zo ingesteld, dat hij deel uitmaakt van de flitsgroep. De meter heeft, net zoals een DSLR, een lcd-scherm waar alles ingesteld en afgelezen kan worden. Doormiddel van een multifunctionele knop, kan alles met één hand bediend worden. Hij kan zowel opvallen als gereflecteerd licht meten, met een nauwkeurigheid van 0,1 stop. Ik werk zowel op binnen als buiten locaties, doordat de meter draadloos werkt kan ik bijna alles zelf bedienen vanuit mijn camerapositie. Gelukkig heb ik ook mijn vaste assistente om te flitsers te verplaatsen want dat doet de Digisky helaas nog niet.

Flits opstelling Elinchrom

Flits opstelling Elinchrom

Cover shoot voor Tattoo Patrol magazine,

Voor het magazine heb ik Petra Leijssen gefotografeerd. De locatie was een oude varkensschuur in België. Niet de meest ideale plaats om foto’s te maken, klein, vies, rommelig. Overal spullen die door het flitslicht zichtbaar konden worden. Het was een uitdaging om het goed te krijgen. De scene is uitgelicht met, een Elinchrom Ranger Quadra RX en een Rotalux Deep Octa en een achtergrond reflector. Een derde invullicht is gecreëerd met Lastolite TriFlips reflectiescherm van 75 cm, met een goud/zilver reflectie doek. Door de gehele setting uit te meten met de Digisky, kon exact de plaats bepaald worden van de lichtbronnen. Zodat er een mooi evenwicht kwam in de contrastomvang van de foto.

De cover foto, Petra Leijssen

De cover foto, Petra Leijssen

Locatie shoots,
De moeilijkste belichtingen zijn daglicht gecombineerd met flitslicht. De foto, gemaakt in het bos, is een tegenlicht opname. Ik heb met de Digisky eerst het omgeving licht gemeten zodat de algehele belichting goed was. Maar het model zou dan onderbelicht worden, om dit te voorkomen is de Ranger Quadra RX met een grote reflector ingezet als hoofdlicht om het model te kunnen belichten. In de boom heb ik nog een kleine reflector geplaatst om de zijkant van het model te belichten. Aan de linkerkant staat dan mijn assistente met een Skylite Rapid reflectiescherm.

Forest jump

Forest jump

Vervolgens  wordt met de meter de belichting afgesteld op het model. Doormiddel van de keuzeknop op de meter kan het vermogen van de flister traploos worden ingesteld. Op deze manier kan de belichting van het model exact hetzelfde ingesteld worden als het omgeving licht.

Als de flits 1 stop hoger is dan de achtergrond wordt deze donkerder. Op deze manier kunnen foto’s in daglicht donkerder gemaakt worden. Op de overzicht foto ziet u achter de fotograaf nog een tas staan. Dit is een ClikElite Volt rugzak. Hier past precies een complete Elinchrom Ranger Quadra set in, met statief en al.

De foto van het model op de rotsen, is met dezelfde methode belicht. De achtergrond is zo gemeten, dat deze 1 ½ stop is onderbelicht,   waardoor er een dramatische wolkenlucht ontstaat.  Hetzelfde geldt voor het model op het balkon. De metingen van het licht kunnen in het geheugen van de Digisky gezet worden om ze te kunnen vergelijken met de nieuwe meting, dit is een handige functie om dit soort effecten goed toe te passen.

Model Clarissa

Model Clarissa