FujiFilm X-T1 en Elinchrom ELC

Fujifilm X-T1 meets Elinchrom ELC Het weekeinde van 31 maart was de Professional Imaging beurs in Nijkerk. Voor heen in Nieuwegein. Doordat de PI beurs ieder jaar weer groeit, moest er naar een andere locatie uitgeweken worden. En dat is wat mij betreft goed bevallen. Op de stand van Fotoflits.com, hebben we met verschillende fotografen demonstraties gegeven en met name gewerkt met de Elinchrom ELC flitser in combinatie met de FujiFilm X-T1.

FujiFilm X-T1 18-55 2.8-3.5

FujiFilm X-T1 18-55 2.8-3.5

Dat er een zware full frame camera nodig is om spectaculaire foto’s te maken, is al lang niet meer nodig. Met de komst van de FujiFlim X-T1 met een APS-C sensor en de schitterende Fujifilm XF lenzen. Het is niet de bedoeling een technische review te schrijven dit komt later nog. Maar de camera kan onder moeilijk lichtomstandigheden werken tot ISO 51200, de digitale zoeker is state of the art technologie. Het is in het begin wennen, maar daarna wil je niet meer anders. Zo handig dat je de instellingen allemaal kan zien. Maar nog beter is dat er bijna geen vertraging in het beeld is. Als je snel draait met de camera dan blijft het zoeker beeld niet haperen. Het is een zuiver en licht beeld en zeker in donkere omstandigheden is het een lust om mee te werken. De camera ziet er klein uit. Ligt perfect in de hand en de knoppen zitten op de juiste plaats. Dus het werd tijd om de camera eens te testen voor een groot publiek, tijdens de demonstraties van de Elinchrom ELC units. Het in stellen van de handmatige belichting is een peuleschil. Diafragma kan je ouderwets instellen met een ring op het objectief. De sluitertijd kan digitaal of met een draaiknop.

Elinchrom ELC 500/1000 ws

Elinchrom ELC 500/1000 ws

De flits meting wordt gedaan door een Gossen Digisix en ingesteld in de camera. De ELC flitsers hebben een zeer korte flitsduur van 1/5220 seconde. Ideaal om beweging te bevriezen, met een relatief snelle belichtingstijd. De camera reageert snel genoeg om de skater vliegend in de lucht te pakken. Na een paar oefen foto’s, konden er achter elkaar goede foto’s gemaakt worden. Het publiek was erg onder de indruk van de kwaliteit, zeker nadat mijn collega fotograaf foto’s had gemaakt met de wel 4x duurdere Nikon D4. Zelf werk ik ook met een grote Nikon camera maar de FujiFilm X-T1 kan veel van mijn dagelijkse taken overnemen. De Nikon hang ik om mijn schouders om de klant te laten zien dat ik met een grote professionele camera werk. Uiteindelijk maak ik de foto’s met de FujiFilm. Want aan de foto’s is moeilijk te zien welke camera er is gebruikt.

Skater, X-T1, ELC , 1/5220 s

Skater, X-T1, ELC , 1/5220 s

Maar belangrijk is ook dat de camera om kan gaan met het synchroniseren van lange belichtingstijden in combinatie met flitslicht in de studio. De bedoeling was om met de Elinchrom ELC de stroboscope functie te kunnen gebruiken. De flitsers wordt dan ingesteld om in een bepaalde frequentie van bijvoorbeeld 5 Hertz per seconde af te gaan. De flitsduur kan ingesteld worden op 1,3 seconde. De flitser gaat dan ongeveer 7 x af. Daarna wordt een tweede flitser zo ingesteld dat deze na 1,5 seconden de eindflits geeft om het model te belichten. Op deze manier kan beweging gefotografeerd worden met een eind pose. Erg spectaculair om te zien. De FujiFilm X-T1 wordt ingesteld op 1,8 seconden en er kan gewoon uit de hand gefotografeerd worden. Het resultaat in de onderstaande foto is er naar. Volgende week komt er een uitgebreide technische review van de FujiFlilm X-T1 en ook het nieuwe paradepaardje van Elinchrom de ELC 500 en 1000 ws.

ELC, strobe function

ELC, strobe function

Wil je ook leren werken met de X-T1 of met de Elinchrom Flitsers houd dan de website in de gaten. Binnen een paar weken worden er nieuwe data bekendgemaakt. De workshops worden gegeven in Nederland en Belgie. In samenwerking met FujiFilm X camera’s, Elinchrom, Photoflex, Gossen en 3LT.