Softbox review

Op de afgelopen PI beurs kwam ik Photoflex tegen, een gerenommeerde speler op de markt van professionele foto apparatuur. PhotoFlex maakt onder andere speedflitsers voor alle merken camera’s. Waar ze bekend mee zijn geworden zijn hun softboxen, reflectieschermen en paraplu’s. Als test hebben we van Eyes On Media ( importeur Photoflex) een HalfDome  van 39×140 (striplight), Octodome van 139 cm en een zilveren paraplu van 180 cm. Ja u leest het goed 180 cm paraplu. Paraplu als lichtvervormer

180 cm

Photoflex Umbrella

Vroeger moest ik er niets van paraplu’s weten . Tijdens workshops en cursussen vertelde ik meestal dat ze alleen maar goed waren als het regent. Maar die mening is veranderd, sinds ik gewerkt hebt met dit monster van 180 cm. Bij een grote Paraplu van 180 cm is het net of je een grote zon achter je hebt staan. Heb je weinig tijd en ruimte en je wilt een groep mensen of een model in een bepaalde scene fotograferen dan is het uitklappen van de paraplu voldoende om heel de scene uit te lichten. Het spreekt voor zich, dat de lichtspreiding door de grote van de paraplu enorm is. De buitenkant is zwart en de binnenkant is zilver. Het licht is mooi zacht en verloopt naar buiten toe. Als het ware krijg je lichtafval naar de buitenste randen, vergelijkbaar met een gegradueerd filter, wat een heel mooi effect geeft.

Aiki

Aiki

Door de zilveren reflectie laag is de lichtopbrengst een paar stoppen meer dan een witte. De prijs kwaliteit verhouding van de paraplu is erg goed. Hij is te koop voor ongeveer € 108,00 . Vergelijkbare merken kosten vaak meer. De baleinen zijn gemaakt van glasfiber, erg buigzaam en sterk. Octadome en Halfdome (striplight) de meeste fabrikanten van flitsapparatuur maken softboxen speciaal afgestemd op hun flitsunits. Vaak zijn er ook adapters te koop, zodat ze op een merk gebruikt kunnen worden. Photoflex maakt eigen flitsers, maar de softboxen zijn ontwikkeld voor alle merken. Ik heb een Halfdome Medium       (striplight) en een Octodome medium op mijn Elinchrom Flitsers gezet om ze te proberen. Om te beginnen met de Halfdome Medium deze wordt compleet geleverd met binnen en buiten diffuser en een masker om de licht spreiding naar de zijkanten te reduceren. De kwaliteit van de stof is erg degelijk. Door de naden komt totaal geen licht. Het in elkaar zetten van de softboxen is snel en eenvoudig. Doormiddel van een gepatenteerd systeem kunnen de baleinen aan de buitenkanten van de softbox vastgezet worden. zie onderstaand filmpje.

Halfdome 130 cm

Halfdome 130 cm

Octodome 150 cm

Octodome 150 cm

Hetzelfde geldt voor de Octodome, deze is verkrijgbaar in een hittebestendige uitvoering zodat deze ook gebruikt kan worden met continue verlichting, ideaal voor filmen. Veel andere merken softboxen kunnen niet tegen de warmte die geproduceerd wordt door deze lichtbronnen en dan verbrand de stof of de naden laten los en er komt aan alle kanten licht door. De goedkope chinese merken hebben hier standaard al last van als ze nog niet warm zijn. Veel fotografen denken een softbox is een softbox even welk merk, maar niets is minder waar. Ik werk altijd met Elinchrom en dan ben je toch een bepaalde kwaliteit gewend. Dit vind je ook terug in de softboxen van Photoflex.  Octodome is 150 cm en geeft een schitterend zacht licht met goed contrast. De binnenzijde kan voorzien worden met een goud reflectie. Deze wordt standaard meegeleverd., maar pas op met het gebruik dat goud niet te veel gaat overheersen. Stel je camera ook in op natuurlijke kleuren anders wordt het te veel. Door de softboxen een paar keer in en uitklaar te halen krijg je er handigheid in en wordt het een makkie. De combinatie striplight en octodome is ideaal voor portretten, groepen, glamour, lingerie, product fotografie en fashion. Zeker een grote Octodome geeft een bijzonder mooie zacht contrastrijk licht. Doordat het licht er als het ware halfrond uitkomt. Valt het rond het model en dat geeft een mooi plastisch effect.

Octodome & Halfdome

Octodome & Halfdome

Glamour setup

Glamour setup

De Striplight hangt in de lengte boven het model om zo haar figuur goed uit te kunnen lichten. De Octodome zorgt voor de juiste belichting op het gezicht en schouders. Er zou eventueel ook nog met een haarlicht of rimlight gewerkt kunnen worden maar dat zullen we de volgende keer gaan doen als de softboxen voorzien kunnen worden van Grids. Deze grids maakt Photoflex ook zelf en zijn een fractie van de prijs van die van Chimera of Lighttools. Wil je meer informatie over de producten kijk dan als eerste op de website van Photoflex, wil je spullen bestellen of prijzen bekijken dat kan op de website van Eyes On Media.